Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Τραγούδια γάμου


Τα τραγούδια γάμου και η γαμήλια μουσική είναι ένας πολύ ξεχωριστός παράγοντας για ένα πετυχημένο γάμο. Η στιγμή του πρώτου χορού του ζευγαριού είναι σημαντική και μπορεί να μείνει πραγματικά αξέχαστη σε όλους. Πιο σημαντική είναι όμως για το ζευγάρι, γιατί μέσω ενός ερωτικού τραγουδιού μπορεί ο ένας να περάσει ένα μήνυμα στον άλλο, ή να του αφιερώσει ένα τραγούδι – επισφράγιση της αγάπης τους.
Καλά διαλεγμένα τραγούδια γάμου μπορούν να ανεβάσουν το γάμο σας ή να κάνουν τη δεξίωση και το πάρτι κάπως αδιάφορα.  Υπάρχουν διάφορες συμβουλές που μπορεί να ακολουθήσει κανείς και κάποιες από αυτές προυποθέτουν ότι θα έχετε προετοιμαστεί κατάλληλα.

Επιλέγοντας τραγούδια γάμου

τραγούδια γάμου για χορό ζευγαριούΤο πρώτο τραγούδι του ζευγαριού ή το πρώτο τραγούδι που ακούγεται στην είσοδο του ζευγαριού είναι τα πιο σημαντικά τραγούδια γάμου και αυτά καλείστε καταρχήν να επιλέξετε.
Το πρώτο τραγούδι του γάμου ακούγεται κατά την είσοδο του ζευγαριού στο χώρο του πάρτι ή της δεξίωσης. Συνήθως είναι το Γαμήλιο Εμβατήριο, ωστόσο πολλά νέα ζευγάρια επιθυμούν να επιλέξουν κάτι πιο πρωτότυπο και ίσως κάτι πιο προσωπικό.
Αν επιλέξετε καποιο άλλο τραγούδι, καλό θα ήταν να σκεφτείτε τραγούδια  που σας δημιουργούν όμορφα συναισθήματα ή ακόμα καλύτερα, ένα τραγούδι που έχετε ταυτιστεί και σας θυμίζει κάτι σαν ζευγάρι. Σίγουρα θα υπάρχει.
Αλλά απο την άλλη, ακόμα και να μην υπάρχει, σκεφτείτε τι θα θέλατε να θυμάστε για μια ζωή σαν το “τραγούδι σας”. Δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα μπαλάντα.
Μπορεί να είναι παραδοσιακό, ποπ, ροκ η οτι αλλο φανταστείτε. Σημασία έχει να μιλά στη δική σας καρδιά και να έχει νόημα για εσάς. Ακόμα και αν δε συμβαδίζουν τα γούστα σας με αυτά των καλεσμένων σας, δε θα πρέπει να σας απασχολεί.
Καλό θα είναι να φροντίσετε να έχετε έναν DJ που θα βάζει μουσική στο γαμήλιο πάρτι σας. Αν αυτός έρχεται πακέτο  με το μαγαζί που έχετε κλείσει, τότε μάλλον θα πρέπει να του δώσετε σαφείς οδηγίες για τη μουσική που θέλετε να παίξει ή τη μουσική που θέλετε να αποφύγετε. Αν δεν είστε του παραδοσιακού, καλό θα είναι να του ξεκαθαρίσετε οτι επιλογές τύπου “Αγκινάρα με τα αγκάθια” ή “Μπήκαν τα γίδια στο μαντρί” είναι ανεπιθύμητες.
Όσον αφορά το τραγούδι εισόδου σας στο χώρο, αυτό είναι καθαρά δική σας επιλογή ωστόσο εμείς θα σας προτείνουμε μερικά ξένα ερωτικά τραγούδια και Ελληνικά τραγούδια γάμου για να διαλέξετε ή να εμπνευστείτε.

Προτάσεις Για Ελληνικά Τραγούδια Γάμου

- Γαμήλιο πάρτυ, Λοκομόντο (αν έχετε λίγο χιούμορ δεν είναι καθόλου κακή επιλογή!)
- Ένα, Πέγκυ Ζήνα
-  Αν υπάρχει παράδεισος – Νατάσα Θεοδωρίδου
-  Ποιός να συγκριθεί μαζί σου – Γιάννης Πάριος
-  Στην Αυλή του Παραδείσου – Δέσποινα Βανδή
- Εγώ κι εσύ μαζί – Αλκίνοος Ιωαννίδης, Τζίμης Πανούσης

Ξένα Τραγούδια Γάμου

- Everything I do, Bryan Adams
- My Valentine, Martina McBride
- Intelude -  Morrisey
- La Vie En rose – Louis Armstrong
- Amado Mio – Pink Martini
- You’re My Everything –  The Temptations
- I will always love you – Whitney Houston
Σημείωση: αν δείτε οτι τίποτα από όλα αυτά δε σας κάνει, απλά αυτοσχεδιάστε. Δείτε τι έγινε σε ένα γάμο στη Μινεσότα των ΗΠΑ στο βίντεο!


Γαμήλιο Εμβατήριο

Το γαμήλιο εμβατήριο είναι ένα από τα πιο γνωστά μουσικά θέματα, και προφανώς το πιο γνωστό τραγούδι γάμου. Ακούγεται ανελλιπώς σε όλες τις τελετές στο Δυτικό κόσμο, αν και πρόσφατα έχει υιοθετηθεί και από τις πιο αναπτυγμένες Ασιατικές χώρες, καθώς έχει καθιερωθεί ως το μουσικό σήμα κατατεθέν των γάμων. Το γαμήλιο εμβατήριο αποτελεί παράδοση στον δυτικό κόσμο από το 1858.
Το γαμήλιο εμβατήριο και η ιστορία του

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ένα αλλά δύο γαμήλια εμβατήρια, που αποτελούν δυο εντελώς διαφορετικές συνθέσεις. Η πρώτη, με τον τίτλο «Γαμήλιο Χορωδιακό», ακούγεται κατά τη διάρκεια της τελετής του γάμου και γράφτηκε από τον Ρίχαρντ Βάγκνερ το 1848 για την όπερα «Λόενγκριν». Για πάνω από 100 χρόνια αυτό το κομμάτι ήταν το δημοφιλέστερο γαμήλιο εμβατήριο και συνόδευε την είσοδο της νύφης στην εκκλησία.
Η δεύτερη πιο διάσημη σύνθεση για γάμους αποτελεί δημιουργία του Φέλιξ Μέντελσον και είθισται ν’ ακούγεται καθώς το ζευγάρι βγαίνει από την εκκλησία. Συνετέθη το 1842 για το έργο του Σαίξπηρ «Ονειρο θερινής νυκτός». Αυτό το κομμάτι, του Μέντελσον είναι πιο γνωστό ως γαμήλιο εμβατήριο.
Και τα δύο γαμήλια μουσικά θέματα προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του κόσμου, όταν η πριγκίπισσα Βικτόρια της Αγγλίας τα επέλεξε για τον γάμο της με τον πρίγκιπα της Πρωσίας, στις 25 Ιανουαρίου του 1858.
Στο Νέο Κόσμο έγινε δημοφιλής εξαιτίας της γοητείας που ασκούσε η ευρωπαϊκή μόδα στις εύπορες τάξεις των Αμερικανών στα τέλη του 19ου αιώνα. Έτσι, ένας διπλωμάτης που επέστρεψε στη Νέα Υόρκη μετά από ένα ταξίδι στην Ευρώπη προέτρεψε μια πλούσια κληρονόμο την οποία επρόκειτο να παντρευτεί να διαλέξει τη μουσική του Βάγκνερ για να συνοδεύσει την είσοδό της στην εκκλησία.
Καθώς οι περισσότεροι κοινοί θνητοί ήθελαν να δώσουν μία αριστοκρατική νότα σ’ αυτή την ξεχωριστή στιγμή της ζωής τους, τα επόμενα χρόνια υιοθέτησαν ως παράδοση το γαμήλιο εμβατήριο.
Σήμερα ωστόσο όταν ένα ζευγάρι επιλέγει τα τραγούδια του γάμου δεν υφίστανται κανόνες και περιορισμοί. Η παράδοση μπορεί να υπαγορεύει κλασική μουσική γάμου, ωστόσο το ζευγάρι έχει τον τελευταίο λόγο.
Ο Μέντελσον και η μουσική του
Η τέχνη του θεωρείται ότι συγκεντρώνει ένα κράμα από κλασικά και ρομαντικά στοιχεία, αλλά, ίσως είναι λίγο πιο “τυπική” απ’ ότι θα έπρεπε, σαν να ακολουθεί τον κανόνα πολύ περισσότερες φορές απ’ όσες θα έπρεπε να τον καταργεί. Ένα τμήμα των έργων του είναι πολύ δημοφιλές στο κοινό, ιδιαίτερα το “Όνειρο Θερινής Νύκτας”, ίσως το καλύτερο του έργο, που έγραψε μόλις δεκαεπτά ετών και καθιερώθηκε στις γαμήλιες τελετές.
Το στυλ του είναι καθαρά ρομαντικό, αλλά δίνει σημαντική έμφαση στη μελωδία και στον ρυθμό – στοιχεία των κλασικών. Εξάλλου, από άποψη τεχνικής χρησιμοποιεί ευρέως τα κλασικά υποδείγματα. Πέρα από τις πολύ καλές στιγμές του, δηλαδή έργα του που παίζονται ακόμα και σήμερα, τα έργα του δεν χαρακτηρίζονται από αυτό το κάτι παραπάνω που θα έγραφε ιστορία, με αποτέλεσμα το Γαμήλιο εμβατήριο να είναι το έργο που αναγνωρίζουν οι περισσότεροι.
Ο Βάγκνερ και η Μουσική του
Ο Βάγκνερ αντίθετα υπήρξε σημαντικότατος συνθέτης και ουσιαστικά αναμορφωτής της οπερατικής τέχνης και αισθητικής. Μέσα στις πολυάριθμες όπερές του εξερεύνησε ένα μεγάλο εύρος θεμάτων με μουσικά μέσα πλούσια και πολλά στοιχεία νεωτερισμού. Επέδρασε σε πολύ μεγάλο βαθμό σε μεταγενέστερους συνθέτες ακόμα και εκτός του χώρου της όπερας.
Σαν άνθρωπος ο Βάγκνερ είχε αρκετά αμφιλεγόμενες ιδέες και πρακτικές αλλά σαν μουσικός γνώρισε την κοινή αποδοχή και καταξίωση. καθιέρωσε την “ατελείωτη” μελωδία (στην οποία οι τελικές πτώσεις συνεχώς αναβάλλονται σαν μία ιδέα για σύνδεση των διαφόρων σκηνών μεταξύ τους) αλλάζοντας εντελώς τη μορφή μιάς όπερας. Σε αυτή την ιδέα βασίζεται και το Γαμήλιο Χορωδιακό που εντυπωσίασε τόσο πολύ τους ακροατές του και τους ευγενείς της εποχής, ωθώντας τους να το χρησιμοποιήσουν σαν γαμήλιο εμβατήριο.

Αγγλικά Τραγούδια Γάμου
- Everlasting Love – Natalie Cole
- From This Moment, Shania Twain
- I Finally Found Someone, Barbra Streisand and Bryan Adams
- Everything I Do, Bryan Adams
- Could I Have This Kiss Forever, Whitney Houston
- Don’t Wanna Miss A Thing,Aerosmith
- Truly, Madly, Deeply, Savage Garden
- Valentine, Martina McBride
- How Do I Live Without You,  LeAnne Rimes
- Because You Loved Me – Celine Dion
- Can You Feel The Love Tonight ? – Elton John
- Can’t Fight This Feeling – Reo Speedwagon
- Can’t Help Falling In Love – Elvis Presley
- Can’t Take My Eyes Off You – Andy Williams
- Just The Way You Are – Diana Krall