Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Υποχρεώσεις κουμπάρου






Υποχρεώσεις κουμπάρου




Για να γίνει ένας γάμος, εκτός από την νύφη και τον γαμπρό , ο επόμενος απαραίτητος, είναι ο κουμπάρος.
Ο επίτιμος αυτός καλεσμένος σε έναν γάμο, απολαμβάνει τιμές και δικαιώματα, αλλά κυρίως, έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις:
Γαμήλιο δώρο
Συνήθως, επιλέγει κάτι για το καινούργιο σπίτι των νεόνυμφων. Καλό θα είναι να υπάρχει πρώτα συνεννόηση με το ζευγάρι
Γάντια νύφης
Υποχρέωση του κουμπάρου, αλλά επιλογή της νύφης..
Δίσκος με κουφέτα και ποτήρι
Αποτελούν μέρος του μυστηρίου και θα πρέπει να ταιριάζουν με το στυλ του γάμου, τον στολισμό της εκκλησίας. Στον δίσκο, μπαίνουν τα στέφανα πριν χρησιμοποιηθούν, τα κουφέτα…στολίζουν τον δίσκο και από το ποτήρι πίνουν οι νεόνυμφοι το κρασί.
Κουάφ για τα μαλλιά ή πέπλο
Δεν χρειάζεται άγχος, ξέρει η νύφη…ο κουμπάρος πληρώνει…
Λαμπάδες
Δεν είναι υποχρεωτικό αλλά συνήθως το αναλαμβάνει ο κουμπάρος.
Μέσο μεταφοράς
Η νύφη πηγαίνει στην εκκλησία με οδηγό τον κουμπάρο και αυτοκίνητο (ή μοτοσυκλέτα , ή φορτηγό…) το οποίο είτε είναι δικό του, είτε είναι κάποιου μέλους των οικογενειών, είτε είναι νοικιασμένο από τον κουμπάρο. Το στόλισμα του μέσου μεταφοράς συνήθως το πληρώνει ο κουμπάρος, χωρία αυτό να αποτελεί υποχρέωση. Υποχρέωση του κουμπάρου, είναι να οδηγήσει μετά τον γάμο το ζευγάρι στην δεξίωση και στο τέλος, τους πηγαίνει στο σπίτι, στο ξενοδοχείο ή στο αεροδρόμιο…
Bachelor πάρτι
O κουμπάρος μαζί με τους φίλους του γαμπρού επωμίζονται το…βάρος της ετοιμασίας του πάρτι εργένηδων που προηγείται του γάμου.

Μπομπονιέρες
Μετά από συνεννόηση και σε κάποιες περιπτώσεις, ο κουμπάρος αναλαμβάνει ένα μέρος του κόστους από τις μπομπονιέρες.
Ναός
Τα έξοδα της εκκλησίας είναι υποχρέωση του κουμπάρου και ποικίλουν φυσικά, ανάλογα με την περιοχή.
Στέφανα
Τα σύμβολα του γάμου τα αναλαμβάνει εξολοκλήρου ο κουμπάρος καθώς είναι αυτός ο οποίος στεφανώνει…
Στολισμός Εκκλησίας
Ο κουμπάρος συμμετέχει στο κόστος του στολισμού ανάλογα φυσικά με τις οικονομικές του δυνατότητες.
Συνήθως, δίνει από την αρχή ένα ποσό στους μελλόνυμφους και αυτοί συμπληρώνουν με βάση τον τύπο του γάμου που θέλουν να κάνουν..

Πέρα από τις υποχρεώσεις ο κουμπάρος έχει το δικαίωμα να προσκαλέσει και δικούς του ανθρώπους στο γάμος σας και κατά προέκταση και στη δεξίωση. Το ζευγάρι από την πλευρά του θα πρέπει να κάνει κάποιο δώρο στον κουμπάρο όπου έιναι συνηθισμένο και καλό να είναι κάτι προσωπικό.

Ο κουμπάρος είναι ένα από τα πρόσωπα που απο δω και πέρα θα σταθούν δίπλα στο ζευγάρι σε κάθε όμορφη ή δύσκολη στιγμή. Μη ξεχνάμε ότι θα είναι και ο άνθρωπος που θα γίνει ο νονός του πρώτου σας παιδιού. Ολα αυτά είναι που αξίζουν περισσότερο απο οτιδήποτε άλλο.....Μια ανθρώπινη σχέση.....